Przepis na te pyszne pieczone pierożki znalazłam w gazetce ,,Gotuj krok po kroku". Przepis bardzo prosty, a w dodatku bardzo smaczny. Zastosowałam malutkie zmiany, między innymi zastąpiłam kolendrę natką pietruszki.
Składniki:- 500 g mąki
- 15 dag drożdży
- 140 g margaryny
- sól
- 1 żółtko do posmarowania
- 1 pierś z kurczaka
- 1 cebula
- 2 papryczki chili
- olej do smażenia
- 1 garść natki pietruszki
- 1 puszka pomidorów z puszki
- pieprz
W misce wymieszać mąkę i rozdrobnione drożdże. Dodać miękką margatynę i szczyptę soli. Stopniowo wlać 150 ml letniej wody i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę i chili drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pierś z kurczaka. Dodać cebulę i papryczki, przesmażyć.
Do patelni dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dusić aż płyn odparuje.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, każdy rozwałkować na okrągły placek wyłożyć nadzienie.
Złożyć na pół i zlepić widelcem. Wierzch posmarować żółtkiem i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 35 minut w 180 stopniach.
świetna przekąska,uwielbiam takie nadziewane bułeczki,lecę do Lidla po potrzebne składniki:)i juz wiem co jutro będę miała na obiad.
OdpowiedzUsuń