Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 30 października 2012

Empanadas

Przepis na te pyszne pieczone pierożki znalazłam w gazetce ,,Gotuj krok po kroku". Przepis bardzo prosty, a w dodatku bardzo smaczny. Zastosowałam malutkie zmiany, między innymi zastąpiłam kolendrę natką pietruszki.
Składniki:
  • 500 g mąki
  • 15 dag drożdży
  • 140 g margaryny
  • sól
  • 1 żółtko do posmarowania
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 papryczki chili
  • olej do smażenia
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 puszka pomidorów z puszki
  • pieprz

W misce wymieszać mąkę i rozdrobnione drożdże. Dodać miękką margatynę i szczyptę soli. Stopniowo wlać 150 ml letniej wody i wyrobić gładkie ciasto.
Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut w ciepłe miejsce.
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę. Cebulę i chili drobniutko posiekać. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pierś z kurczaka. Dodać cebulę i papryczki, przesmażyć.
Do patelni dodać pomidory z puszki. Doprawić solą i pieprzem, dodać posiekaną natkę pietruszki. Całość dusić aż płyn odparuje.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 kawałków, każdy rozwałkować na okrągły placek wyłożyć nadzienie.
Złożyć na pół i zlepić widelcem. Wierzch posmarować żółtkiem i ułożyć na papierze do pieczenia. Piec około 35 minut w 180 stopniach.

1 komentarz:

  1. świetna przekąska,uwielbiam takie nadziewane bułeczki,lecę do Lidla po potrzebne składniki:)i juz wiem co jutro będę miała na obiad.

    OdpowiedzUsuń