Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 21 października 2012

Cukinia faszerowana

Składniki:
  • 1/2 kg pomidorów
  • 25 dag mięsa mielonego
  • olej
  • torebka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 3 łyżki śmietany
  • 2 cebule
  • 1 cukinia
  • 1 marchewka
  • 1 kostka mięsna
  • 3 żabki czosnku
  • koperek
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka cukru
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a 2 żabki czosnku drobno posiekać.
Warzywa podsmażyć na oleju, dodać mięso i chwilę smażyć razem.
Doprawić solą i pieprzem, koperkiem. Całość wymieszać z ryżem.
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona.
Pomidory pokroić w kostkę, a ząbek czosnku drobniutko posiekać.
Czosnek podsmażyć na oleju, dodać pomidory, kostkę mięsną, zioła, sól, pieprz, cukier i wodę.
Dusić razem około 10 minut.
Sos doprawić śmietaną.
Wydrążoną cukinię posolić, posypać pieprzem i napełnić farszem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym.
Piec około 50 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz