- 1/2 kg pomidorów
- 25 dag mięsa mielonego
- olej
- torebka ryżu
- 1 szklanka wody
- 3 łyżki śmietany
- 2 cebule
- 1 cukinia
- 1 marchewka
- 1 kostka mięsna
- 3 żabki czosnku
- koperek
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- łyżeczka cukru
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
Marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, a 2 żabki czosnku drobno posiekać.
Warzywa podsmażyć na oleju, dodać mięso i chwilę smażyć razem.
Doprawić solą i pieprzem, koperkiem. Całość wymieszać z ryżem.
Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć nasiona.
Pomidory pokroić w kostkę, a ząbek czosnku drobniutko posiekać.
Czosnek podsmażyć na oleju, dodać pomidory, kostkę mięsną, zioła, sól, pieprz, cukier i wodę.
Dusić razem około 10 minut.
Sos doprawić śmietaną.
Wydrążoną cukinię posolić, posypać pieprzem i napełnić farszem. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, zalać sosem pomidorowym.
Piec około 50 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz