- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1 szklanka cukru
- 1 margaryna
- 2 łyżki spirytusu
- 1 żółtko
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 ciastka Jeżyki
Białka ubić z cukrem. W kubku przygotować żółtka zmieszne z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek, dodać żółtka. Wymieszać. Dodać mąkę, oliwę i kakao. Ciasto wylać na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Upiec. Po wystygnięciu podzielić na 3 płaty.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. W połowie szklanki mleka rozmieszać obie mąki. Gdy cukier się rozpuści wlać mleko z mąką i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem waniliowym i żółtkiem, dodawać stopniowo budyń. Dolać spirytus i wymieszać. Płaty ciasta przełożyć masą. Oststni płat ciasta z kremem posypać stsrtymi na tarce ciastkami.
Fajne ciacho:)
OdpowiedzUsuń