Łączna liczba wyświetleń

sobota, 13 października 2012

Ciasto z jeżykami

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
Krem:
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 margaryna
  • 2 łyżki spirytusu
  • 1 żółtko
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • kilka kropel aromatu waniliowego
Do dekoracji:
  • 3 ciastka Jeżyki
Białka ubić z cukrem. W kubku przygotować żółtka zmieszne z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek, dodać żółtka. Wymieszać. Dodać mąkę, oliwę i kakao. Ciasto wylać na blachę posmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Upiec. Po wystygnięciu podzielić na 3 płaty.
Szklankę mleka zagotować z cukrem. W połowie szklanki mleka rozmieszać obie mąki. Gdy cukier się rozpuści wlać mleko z mąką i ugotować budyń. Ostudzić. Margarynę utrzeć  z cukrem waniliowym i żółtkiem, dodawać stopniowo budyń. Dolać spirytus i wymieszać. Płaty ciasta przełożyć masą. Oststni płat ciasta z kremem posypać stsrtymi na tarce ciastkami.

1 komentarz: