- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu
- 1 kg jabłek
- budyń waniliowy
- 500 ml kremówki
- 2 śmietan fixy
- 4 łyżki cukru
- tarta czekolada do dekoracji
Białka ubić z cukrem. W szklance przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka, wolno wymieszać. Dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać na tortownicę wysmarowaną margaryną i posypaną bułką tartą. Piec około 35 minut. Po wystudzeniu przekroić na 3 płaty.
Obrane jabłka pokroić w kostkę i uprażyć w garnku z 4 łyżkami wody i 2 łyżkami cukru. Budyń rozrobić w 1/2 szklanki wody i wlać do jabłek. Gotować jeszcze chwilę. Budyń z jabłkami wyłożyć na pierwszą część biszkoptu i przykryć drugim, ostudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić z 2 łyżkami cukru i śmietan fixem. Częścią kremówki posmarować drugą część biszkoptu. Przykryć ostatnim płatem. Wierzch i boki posmarować pozostałą częścią kremówki. Wierzch posypać tartą czekoladą.
Ale pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńI równie pysznie smakuje.
UsuńPyszne ciasto:)che kawałek,z bitą śmietaną dawno nie jadłam,w Lidlu kupię jutro śmietanę 30% i zrobi takie.
OdpowiedzUsuńPolecam jest pyszne.
Usuń