Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 21 lutego 2013

Pyszne czosnkowe bułeczki

Pyszne czosnkowe bułeczki gorąco polecam, na pewno jeszcze nie raz je zrobię. Przepis na nie znalazłam na blogu Kuchenna Wyspa Smaków. Przepis oryginalny znajdziecie tu a poniżej zamieszczam przepis z moimi małymi zmianami. Bułeczki są proste do zrobienia i w miarę szybkie.
Składniki na bułeczki:
  •  500 g mąki pszennej
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 60 ml mleka
  • 200-250 ml ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy

Składniki na glazurę:
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta grubej soli

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsce by ruszyły. Mąkę przesiać, dodać zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto dolewając stopniowo wodę, bo nie cała może być zużyta. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść chwilę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałeczki dość długie, a następnie końcówki zwinąć do środka. Jedną na wierzch, a drugą pod spód.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić, by trochę podrosły. Następnie posmarować pędzelkiem przygotowaną glazurą z roztopionego masła, ziół prowansalskich i drobno posiekanego czosnku. Na koniec posypać solą.
Bułeczki piec 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni.

4 komentarze:

  1. Jak ładnie uplecione!!! Zastanawiam się, jak to się robi...

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję. Ja też zastanawiałam się jak to zrobić, ale jak zaczełam to jakoś poszło i okazało się bardzo proste.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za zaproszenie. Śliczne bułeczki. Ciesze się, że Ci smakowały. Pozdrawiam cieplutko.

    OdpowiedzUsuń