Pyszne czosnkowe bułeczki gorąco polecam, na pewno jeszcze nie raz je zrobię. Przepis na nie znalazłam na blogu Kuchenna Wyspa Smaków. Przepis oryginalny znajdziecie tu a poniżej zamieszczam przepis z moimi małymi zmianami. Bułeczki są proste do zrobienia i w miarę szybkie.
Składniki na bułeczki:
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży
- 1 łyżka cukru
- 60 ml mleka
- 200-250 ml ciepłej wody
- łyżeczka soli
- 2 łyżki oliwy
Składniki na glazurę:
- 2 łyżki masła
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 3 ząbki czosnku
- szczypta grubej soli
Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić w ciepłe miejsce by ruszyły. Mąkę przesiać, dodać zaczyn drożdżowy, oliwę i sól. Wyrobić gładkie ciasto dolewając stopniowo wodę, bo nie cała może być zużyta. Ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po wyrośnięciu ciasto zagnieść chwilę i podzielić na 8 części. Z każdej uformować wałeczki dość długie, a następnie końcówki zwinąć do środka. Jedną na wierzch, a drugą pod spód.
Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić, by trochę podrosły. Następnie posmarować pędzelkiem przygotowaną glazurą z roztopionego masła, ziół prowansalskich i drobno posiekanego czosnku. Na koniec posypać solą.
Bułeczki piec 15-20 minut w nagrzanym wcześniej piekarniku do temperatury 180 stopni.
Jak ładnie uplecione!!! Zastanawiam się, jak to się robi...
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ja też zastanawiałam się jak to zrobić, ale jak zaczełam to jakoś poszło i okazało się bardzo proste.
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie. Śliczne bułeczki. Ciesze się, że Ci smakowały. Pozdrawiam cieplutko.
OdpowiedzUsuńByły pyszne.
Usuń