Łączna liczba wyświetleń

piątek, 3 lutego 2012

Kotleciki rybne w pomidorowym sosie

Moja dzisiejsza propozycja na obiad.





Składniki:

  • 2 płaty rozmrożonej ryby, około 400 g
  • 2 cebule
  • 1 czerstwa kajzerka
  • mleko do namoczenia bułki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka koperku
  • 2 łyżki szczypiorku
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ryb
  • olej do smażenia
  • bułka tarta do obtaczania
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka bazyli
  • 2 łyżeczki cukru
  • ¾ szklanki wody
  • sól
  • pieprz

Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć. Rybę, bułkę i cebulę zmielić w maszynce. Dodać jajko, koperek, szczypiorek, sól, pieprz i przyprawę do ryb. Z masy formować kotlety (10 sztuk) i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rumianu z obu stron na oleju. Na tłuszcz ze smażenia wylać przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Smażyć ok. 5 minut. Potem dodać kotlety i dusić razem ok. 10 minut.

2 komentarze:

  1. bardzo lubię rybne dania.
    a Twoje pulpeciki bardzo smakowite ;]
    świetna alternatywa dla zwykłych klopsów xd

    OdpowiedzUsuń
  2. Miła odmiana od klasycznych kotlecików rybnych :-) Pomidorowa wersja jak najbardziej mi się podoba!

    OdpowiedzUsuń