Na dzisiejszy dzień idealne. Są dużo mniej pracochłonne niż zwykłe pączki. Można je robić z lukrem, ale miałam dziś mało czasu więc zrobiłam z cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi ponad 50 pączków.
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 12 dag margaryny
- 5 jajek
- szczypta soli
- 1 szklanka wody
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Potem wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnaka. Ostudzić, a potem zmiksować z kolejno dodawanymi jajkami. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty, posmarować olejem i za pomocą szprycy cukierniczej wyciskać kółka.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, osączyć na papierowym ręczniku posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz