Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 16 lutego 2012

Pączki wiedeńskie z cukrem pudrem

Na dzisiejszy dzień idealne. Są dużo mniej pracochłonne niż zwykłe pączki. Można je robić z lukrem, ale miałam dziś mało czasu więc zrobiłam z cukrem pudrem. Z tej porcji wychodzi ponad 50 pączków.



Składniki:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 12 dag margaryny
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 1 szklanka wody
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

W garnku zagotować wodę z margaryną i szczyptą soli. Potem wsypać mąkę i energicznie mieszać, aż ciasto zacznie odchodzić od garnaka. Ostudzić, a potem zmiksować z kolejno dodawanymi jajkami. Z papieru do pieczenia powycinać kwadraty, posmarować olejem i za pomocą szprycy cukierniczej wyciskać kółka.
Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron, osączyć na papierowym ręczniku posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz