Łączna liczba wyświetleń

środa, 22 lutego 2012

Quesadilla z kurczakiem i sosem

Takie pyszności zrobiłam ostatnio na kolację, choć na obiad również mogłoby być.



SKŁADNIKI:
 
 
  • 1/2 piersi z kurczaka
  • 1 kostka Rosół z kury
  • 1,5 łyżeczki zielonego sosu chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • 1 pomidor
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 małe cebulki
  • 5 łyżek kukurydzy
  • 20 dag sera żółtego ( 2 rodzaje)
  • olej do smażenia
  • 4 tortille pszenne

Sos czosnkowy:
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz


 Pierś z kurczaka pokroić na paseczki. Kostkę Rosół z kury rozkruszyć, dodać olej, zielony sos chili oraz pieprz. Wymieszać i połączyć razem z pokrojoną piersią z kurczaka. Mięso wstawić na 50 minut do lodówki. Potem mięso obsmażyć na rumiano na oleju. Pomidora i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w pół krążki, kukurydzę osączyć. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Warzywa wymieszać z pieprzem i startym serem. Jedną tortillę ułożyć na suchej patelni, wyłożyć połowę masy warzywno-serowej i połowę usmażonego kurczaka. Przykryć drugą tortillą i smażyć na małym ogniu, aż dolna tortilla się zrumieni. Potem przełożyć na drugą stronę i również przyrumienić. Zdjąć z patelni i pokroić na trójkąty. Z pozostałymi składnikami postąpić tak samo jak z pierwszą częścią. Sos: Majonez połączyć z jogurtem naturalnym. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i wymieszać razem z przyprawami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz