Dziś Walentynki więc proponuje coś słodkiego z małym akcentem serduszkowym. Ciasto jest bez pieczenia, choć trochę czasu trzeba poświęcić żeby go zrobić ale warto jest pyszne, słodkie i rozpływa się w ustach.
SKŁADNIKI:
- 54 herbatniki
- 1 puszka masy kajmakowej o smaku orzechowym
- 2,5 szklanki mleka + 5 łyżek
- 2 budynie waniliowe
- 10 dag margaryny
- 500 ml kremówki
- 1 śmietan fix
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 opakowanie biszkoptów
- likier kawowy
- 1,5 czekolady mlecznej
- mielone orzechy laskowe
Budynie waniliowe ugotować na 2,5 szklanki mleka. Ostudzić i połączyć z margaryną. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym i śmietan fix. Herbatniki podzielić na 3 części. Jedną część ułożyćna tacy, następnie masę orzechową, drugą część herbatników, masę budyniową, biszkopty nasączone likierem kawowym, bitą śmietanę i ostatnią część herbatników. Całość polać roztopioną na parze czekoladą i 5 łyżkami mleka. Ciasto podzielić na kostki i na każdy nasypać z orzechów serduszko.
Myślę, że ukochany mężczyzna będzie w niebie! :)
OdpowiedzUsuń