Przepis na to pyszne truskawkowe ciasto znalazłam w gazetce Przyślij Przepis. Ja użyłam do niego trochę więcej truskawek i zrobiłam w kwadratowej tortownicy.
Biszkopt:
- 3 jajka
- 6 łyżek cukru
- 6 łyżek oleju
- 6 łyżek mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
- 60 dag truskawek
- 2 serki homogenizowane (40 dag)
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 20 dag jogurtu naturalnego
- 2 galaretki truskawkowa
Dodatkowo:
- 40 dag truskawek
- galaretka truskawkowe
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec w kwadratowej tortownicy ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
60 dag truskawek zmiksować blenderem. Dodać serki, jogurt naturalny i cukier puder. Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Gdy zaczną tężeć dodać je do masy i wymieszać. Masę wylać na ciasto i odstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętej masie ułożyć40 dag truskawek pokrojonych na połówki. Na truskawki wylać trzecią galaretkę rozpuszczoną w trochę mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu. Schłodzić i trzymać w lodówce.
Pyszny! Zjadłabym sobie kawałeczek;)
OdpowiedzUsuńja cie krece!!! ale cudo :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
śliczny! ze dwa kawałki poproszę
OdpowiedzUsuńKto chce proszę się częstować.
OdpowiedzUsuń