Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 5 czerwca 2012

Mój biszkoptowy truskawkowiec

Przepis na to pyszne truskawkowe ciasto znalazłam w gazetce Przyślij Przepis. Ja użyłam do niego trochę więcej truskawek i zrobiłam w kwadratowej tortownicy. 

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 6 łyżek oleju
  • 6 łyżek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa truskawkowa:
  •  60 dag truskawek
  • 2 serki homogenizowane (40 dag)
  • 3-4 łyżki cukru pudru
  • 20 dag jogurtu naturalnego
  • 2 galaretki truskawkowa

Dodatkowo:
  •  40 dag truskawek
  •  galaretka truskawkowe


Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier i ciągle ubijając dodawać po jednym żółtku. Wlać olej i dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto upiec w kwadratowej tortownicy ok 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
60 dag truskawek zmiksować blenderem. Dodać serki, jogurt naturalny i cukier puder. Dwie galaretki rozpuścić w 300 ml gorącej wody. Gdy zaczną tężeć dodać je do masy i wymieszać. Masę wylać na ciasto i odstawić do lodówki do stężenia. Na zastygniętej masie ułożyć40 dag truskawek pokrojonych na połówki. Na truskawki wylać trzecią galaretkę rozpuszczoną w trochę mniejszej ilości wody niż w przepisie na opakowaniu. Schłodzić i trzymać w lodówce.


4 komentarze: