Składniki:
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 2 jajka
- cukier waniliowy
- szklanka mleka
- 2 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
- 2 jabłka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej do smażenia
- cukier puder do posypania
Jajka, mąkę, mleko i cukry zmiksować. Dodać wodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na 8 części i wyciąć gniazda nasienne, a potem pokroić na plasterki. Wymieszać z ciastem. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżą porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.
SUPER ;-) Smaki z dzieciństwa, moja babcia zawsze takie robiła :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie
http://dusia-gotuje.blogspot.com/