Pyszne bułeczki z czosnkiem i natką pietruszki, a przepis na nie znalazłam w nr 6/2012 gazetki Przyślij Przepis. Bułeczki są super więc polecam.
Składniki:
- 40 dag mąki pszennej
- 2 dag cukru
- 8 dag drożdży
- 250 ml mleka
- 9 dag margaryny
- jajko
- 8 ząbków czosnku
- 2-3 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
- sól
Mąkę, drożdże, cukier oraz 1/2 łyżeczki soli zagniatamy z mlekiem (łyżkę odlewamy) i 1/3 roztopionej margaryny. Ciasto powinno być gładkie. Przykrywamy i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 13-14 części. Formujemy kulki, każdą spłaszczamy, zlepiamy jak pierogi i znów spłaszczamy, nadając kształt bułeczki. Układamy złączeniem na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy na 30 minut.
Farsz: czosnek przeciskamy przez praskę. Mieszamy z resztą margaryny i posiekaną natką. Solimy. Jajko mieszamy z łyżką mleka. Smarujemy bułeczki. Nożem nacinamy głęboką kieszonkę i wkładamy farsz. Pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
Ewa, cieszę się, że znowu sięgnęłaś do naszej gazetki :-). Twoje bułeczki sa ięknie wyrośnięte. Chęt nie bym schrupała jedną. Przyślij Przepis, Basia
OdpowiedzUsuńJeżeli znajdę jakiś ciekawy przepis to z chęcią zrobię jeszcze nie jeden.
OdpowiedzUsuńwyglądają smakowicie:D
OdpowiedzUsuń