Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 18 czerwca 2012

Truskawkowa pianka


Składniki:
  • 500 ml kremówki
  • 4 żółtka
  • 18 dag cukru
  • 50 dag truskawek
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • zmielone orzechy
Żelatynę zalać połową szklanki wrzącej wody i mieszać do czasu aż się rozpuści. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem do białości, a potem wymieszać z ostudzoną żelatyną. Truskawki zmiksować blenderem na mus i połączyć z żółtkami i żelatyną. Do kremówki dodać truskawki, cały czas ubijając. Przełożyć do pucharków, udekorować truskawkami i zmielonymi orzechami. Schłodzić w lodówce.

5 komentarzy:

  1. Czy mus nie będzie za rzadki jeżeli dodamy do żelatyny pół szklanki wrzody?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam edług tego przepisu i było wszystko ok.

      Usuń
  2. szkoda, że takie desery tylko gdy są truskawki...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo szkoda, a u mnie już się kończą.

      Usuń