Składniki:
- 500 ml kremówki
- 4 żółtka
- 18 dag cukru
- 50 dag truskawek
- 3 łyżeczki żelatyny
- zmielone orzechy
Żelatynę zalać połową szklanki wrzącej wody i mieszać do czasu aż się rozpuści. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Żółtka ubić z cukrem do białości, a potem wymieszać z ostudzoną żelatyną. Truskawki zmiksować blenderem na mus i połączyć z żółtkami i żelatyną. Do kremówki dodać truskawki, cały czas ubijając. Przełożyć do pucharków, udekorować truskawkami i zmielonymi orzechami. Schłodzić w lodówce.
uwielbiam kremowe musy
OdpowiedzUsuńCzy mus nie będzie za rzadki jeżeli dodamy do żelatyny pół szklanki wrzody?
OdpowiedzUsuńJa robiłam edług tego przepisu i było wszystko ok.
Usuńszkoda, że takie desery tylko gdy są truskawki...
OdpowiedzUsuńOj bardzo szkoda, a u mnie już się kończą.
Usuń