Łączna liczba wyświetleń

środa, 13 czerwca 2012

Tort truskawkowy

Sezon truskawkowy trwa, więc zapraszam na truskawkowy tort.

Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu
Krem:
  • 750 ml kremówki
  • 3 śmietan fixy
  • 30 dag truskawek
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego
  • tarta czekolada do dekoracji
  • cukier waniliowy
  • 5 łyżek cukru
Białak ubić z cukrem. W szklance przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka, wolno wymieszać, dodać mąę i oliwę. Ciasto wylać do tortownicy. Po ostudzeniu podzielić na 3 płaty.
500 ml kremówki ubić z cukrem waniliowym i 2 śmietan fixami oraz 3 łyżkami cukru. Dodać pokrojone truskawki (kilka odłozyć do dekoracji). Spód ciasta posmarować połową dżemu i połową kremu. Przykryć drugim płatem i resztą dżemu i kremu. Całość nakryć pozostałym płatem biszkoptu. Resztę kremówki ubić ze śmietan fix i 2 łyżkami cukru. Posmarować boki i wierzch ciasta. Posypać tartą czekoladą i udekorować truskawkami.


5 komentarzy:

  1. tort wygląda bardzo ładnie, zapraszam do mnie na blog na konkurs słodkości. pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny, wspaniale się prezentuje

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo podobny przygotowywałam, tylko że zamiast truskawek wybierałam maliny :)

    OdpowiedzUsuń