Sezon truskawkowy trwa, więc zapraszam na truskawkowy tort.
Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu
- 750 ml kremówki
- 3 śmietan fixy
- 30 dag truskawek
- 1/2 słoika dżemu truskawkowego
- tarta czekolada do dekoracji
- cukier waniliowy
- 5 łyżek cukru
Białak ubić z cukrem. W szklance przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka, wolno wymieszać, dodać mąę i oliwę. Ciasto wylać do tortownicy. Po ostudzeniu podzielić na 3 płaty.
500 ml kremówki ubić z cukrem waniliowym i 2 śmietan fixami oraz 3 łyżkami cukru. Dodać pokrojone truskawki (kilka odłozyć do dekoracji). Spód ciasta posmarować połową dżemu i połową kremu. Przykryć drugim płatem i resztą dżemu i kremu. Całość nakryć pozostałym płatem biszkoptu. Resztę kremówki ubić ze śmietan fix i 2 łyżkami cukru. Posmarować boki i wierzch ciasta. Posypać tartą czekoladą i udekorować truskawkami.
Wspaniały:)
OdpowiedzUsuńtort wygląda bardzo ładnie, zapraszam do mnie na blog na konkurs słodkości. pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję za zaproszenie.
UsuńPiękny, wspaniale się prezentuje
OdpowiedzUsuńBardzo podobny przygotowywałam, tylko że zamiast truskawek wybierałam maliny :)
OdpowiedzUsuń