Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 28 czerwca 2012

Tort ptysiowo karpatkowy z czereśniami

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 10 dag margaryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • 30 dag wypestkowanych czereśni
  • 1 galaretka poziomkowa
  • 1 krem karpatka
  • 1 polewa czekoladowa

W garnku zagotować 3/4 szklanki wody z margaryną i łyżeczką cukru oraz szczyptą soli. Na wrzątek wsypać mąę, zestawić z ognia i energicznie ucierać, potem ponownie wstawić na ogień i wyrabiać aż ciasto będzie gładkie. Odstawić do wystygnięcia. Gdy ciasto wystygnie dodawaćkolejno jajka i ucierać na gładką masę. Tortownicę posmarować margaryną, obsypaćbułką tartą i przełożyćdo niej 1/3 masy. Piec ok 20 minut. Z pozostałego ciasta upiec jeszcze dwa placki i ostudzić.
Krem karpatkowy przygotować wg przepisu na opakowaiu i odłożyć 4 łyżki do dekoracji. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i połączyć z pozostałym kremem.
Na jeden krążek ciasta przełożyć połowę kremu karpatkowo- poziomkowego, wyłożyć połowę czereśni, przykryćdrugim plackiem, resztą kremu i czereśni. Przełożyćostatni krążek ciasta i polaćpolewą. Udekorowaćodłożonym kremem karpatkowym i czereśniami. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz