Łączna liczba wyświetleń

sobota, 23 czerwca 2012

Naleśniki jabłkowo gruszkowe


Ciasto naleśnikowe:
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki wody
  • 25 dag mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju
Farsz jabłkowo gruszkowy:
  • 3 jabłka
  • 3 gruszki
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

 Naleśniki: wszystkie składniki na naleśniki łączymy ze sobą mikserem. Ciasto nie powinno być za gęste. Smażymy naleśniki na rumiano z obu stron.
Farsz jabłkowo gruszkowy: jabłka i gruszki obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnaka razem z wodą, miodem i sokiem z cytryny. Część masy zmiksować blenderem i dusić razem ok 15 minut. Usmażone naleśniki smarować nadzieniem i składać w trójkąty.

Naleśnikowa Sobota 2

1 komentarz: