Łączna liczba wyświetleń

sobota, 30 czerwca 2012

Pancakes z sosem truskawkowym


Składniki na ok 40 sztuk:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mleka
  • 60 dag truskawek
  • 3-4 łyżki cukru
  • bita śmietana
Mąkępołączyć z proszkiem do pieczenia, solą, cukremi i orzechami. Mleko połączyć z olejem i jajkami. Całość zmiksować razem na gładkie ciasto. Smażyć na rumiano z obu stron na suchej patelni teflonowej kładąc po dwie łyżki ciasta na placek, lekko rozprowadzając. Truskawki umyć i utrzeć z cukrem. Ja rozdrobniłam tłuczkiem od ziemniaków. Pancakes podawać polane sosem i udekorować bitą śmietaną.

Naleśnikowa Sobota 2

3 komentarze:

  1. ojej, ależ Was dziś na pankejki wzięło!
    ale na każdym kroku sa inne. i każde niebotycznie pyszne ;]

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowne! Poproszę cały stosik!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń