Składniki na ok 40 sztuk:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 3 łyżki cukru waniliowego
- 2 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 60 dag truskawek
- 3-4 łyżki cukru
- bita śmietana
Mąkępołączyć z proszkiem do pieczenia, solą, cukremi i orzechami. Mleko połączyć z olejem i jajkami. Całość zmiksować razem na gładkie ciasto. Smażyć na rumiano z obu stron na suchej patelni teflonowej kładąc po dwie łyżki ciasta na placek, lekko rozprowadzając. Truskawki umyć i utrzeć z cukrem. Ja rozdrobniłam tłuczkiem od ziemniaków. Pancakes podawać polane sosem i udekorować bitą śmietaną.
ojej, ależ Was dziś na pankejki wzięło!
OdpowiedzUsuńale na każdym kroku sa inne. i każde niebotycznie pyszne ;]
Cudowne! Poproszę cały stosik!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Pyyychota !
OdpowiedzUsuń