Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 łyżki oleju
- 42 g drożdży
- ok 1 szklanki letniej wody
- 20 dag cienkiej kiełbasy
- 1 cebula
- 25 dag pieczarek
- 1 papryczka chili
- 2 pomidory
- 15 dag cukinii
- olej
- sól
- pieprz
- przyprawa do pizzy
- 10 dag żółtego sera
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Dodać do mąki, soli i oleju. Stopniowo dodawać wodę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Chwilę smażyć razem. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i cukinię (obraną), doprawić i dusić ok 10-15 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na dwa placki. Jednym wyłożyć natłuszczoną tortownicę, wyłożyć nadzienie, posypać tartym serem i przykryć drugim plackiem, skleić boki. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku.
Robiłam podobne ale z innym farszem, ten jest bardzo ciekawy!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuń