Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 1 lipca 2012

Moje bułeczki z truskawkami i kruszonką

Zawsze gdy są truskawki warto zrobić coś pysznego. Tym razem proponuję bułeczki które znalazłam tu. U mnie chyba trochę nie dopiekł się środek truskawkowy, ale i tak były pyszne.
Składniki na bułeczki:
  • 2 i 1/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 60 g roztopionej margaryny
  • 7 g suchych drożdży
  • 4 łyżeczki bułki tartej
  • truskawki ok 40 dag
  • jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 60 g roztopionej margaryny
Do miseczki wlać mleko, dodać jajko, żółtko i cukier. Potem dodać mąkę z suchymi drożdżami, margarynę i sól. Zagnieść gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia, aby podwoiło obiętość. Ciasto ponownie zagniatamy, formujemy bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki układamy w dość dużych odstępach i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką. Składniki na kruszonkę łączymy . Wyrośnięte bułeczki posypujemy mąką i dnem szklanki robimy wgłębienie do którego wsypujemy trochę bułki, a następnie układamy truskawki. Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz