Łączna liczba wyświetleń

sobota, 7 lipca 2012

Pancakes z czereśniami

Składniki:
  • 190 g mąki pszennej
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3-4 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
  • 150 g czereśni bez pestek
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem trzcinowym i orzechami. Dodać żółtka, mleko, olej i jogurt naturalny.Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, potem wymieszać z masą. Czereśniepokroić na kawałki (ja pokroiłam na 8 czści), zmieszać z ciastem. Na rozgrzanej patelni nakładać po dwie łyżki ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Pancakes dobrze smakują z dżemem i bitą śmietaną.

Naleśnikowa Sobota 2

3 komentarze:

  1. mmm... czeresienki z placuszkami, do tego jeszcze bita śmietana, pycha :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam czereśnie, a w takim połączeniu jeszcze nie jadłam, smacznie tu u Ciebie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ostatnio bardzo często robię pancakes z różnymi owocami.

      Usuń