- 190 g mąki pszennej
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3-4 łyżki oleju
- szczypta soli
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- 150 g czereśni bez pestek
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą, cukrem trzcinowym i orzechami. Dodać żółtka, mleko, olej i jogurt naturalny.Zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, potem wymieszać z masą. Czereśniepokroić na kawałki (ja pokroiłam na 8 czści), zmieszać z ciastem. Na rozgrzanej patelni nakładać po dwie łyżki ciasta i smażyć na rumiano z obu stron. Pancakes dobrze smakują z dżemem i bitą śmietaną.
mmm... czeresienki z placuszkami, do tego jeszcze bita śmietana, pycha :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam czereśnie, a w takim połączeniu jeszcze nie jadłam, smacznie tu u Ciebie :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńJa ostatnio bardzo często robię pancakes z różnymi owocami.
Usuń