Ciasto na pizzę:
- 2 szklanki mąki
- 42 g drożdży
- szczypta soli
- 4 łyżki oleju
- 3/4 szklanki letniej wody
Sos:
- 200 g przecieru pomidorowego
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
Wierzch pizzy:
- 1/2 papryki marynowanej
- 150 g ugotowanego brokułu
- 150 g startego żółtego sera
- 1 pieczarka
Drozdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Mąkę wymieszać z solą i dodać drożdże, wymieszać. Potem dodać 2 łyżki oleju i porcjami letnią wodę. Wyrabiać ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 30 minut aby wyrosło.
Sos: czosnek przecisnąć przez praskę i zrumienić na łyżce oleju. Dodać przecier i bazylię. Smażyć razem około 2 minut.
Wierzch pizzy:paprykę pokroić w paseczki, brokuł podzielić na mniejsze kawałki, a pieczarki w półplasterki.
Z wyrośniętego ciasta uformować2 okrągłe placki. Posmarować sosem i posypać 3/4 sera żółtego, wyłożyć paprykę, pieczarkę i brokuła, posypać resztą sera. Zapiekać około 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz