- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru
- 13 dag drożdży
- 50 ml mleka
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki miodu
- 60 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 40 wydrylowanych wiśni
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- 2 łyżki cukru
Drożdże rozpuszczamy w części mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i niewielkiej ilości mąki. Zostawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn i resztę składników. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Pozostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części, formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, w każdą wciskamy 5 wiśni i posypujemy cukrem. Pieczemy 20-25 minut w nagrzanym piekarniku.
Wyglądają przepysznie :)
OdpowiedzUsuń