- 2 szklanki mąki
- 1 i 3/4 szklanki mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- szczypta soli
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 2 jajka
- 4 łyżki oleju
- 3/4 szklanki jagód
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem trzcinowym, solą i otrębami. W drugiej misce rozmieszać mleko, jajka i olej. Wymieszać razem z mąką, potem dodac opłukane jagody. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu kładąc po 2 łyżki ciasta. Usmażone na rumiano placki przełożyć na talerz i podawać np. z bitą śmietaną.
Ale pysznie wyglądają, do tego jagody, super, z bitą śmietaną pewnie jeszcze lepsze, ja lubię Pilos z lidla, bardzo szybko się ubija:)
OdpowiedzUsuńile wyszło Ci tych placuszków?
OdpowiedzUsuń