Przepis na te pyszne jagodzianki znalazłam na blogu Bake&Taste przepis tu. Nie mogłam się oprzeć tej orzechowej kruszonce i musiałam je zrobić. Zrobiłam je lekko podłużne i kruszonkę z połowy składników.
Ciasto:
- 1/2 szklanki mleka
- 20 g drożdży
- 75 g roztopionej margaryny
- 75 g cukru
- 2 żółtka
- 280 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 180 g jagód
- 2 łyżki cukru do jagód
- 1 jajko do posmarowania bułeczek
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
- 40 g zimnej margaryny
- szczypta soli
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać połowę letniego mleka i łyżkę cukru. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Pozostałą część letniego mleka wymieszać z roztopioną margaryną. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier, dodać żółtka, zaczyn drożdżowy i mleko z margaryną. Całość wyrobić na gładkie ciasto, odstawić na godzinę przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą część rozpłaszczyć na placek, wyłożyć jagody z cukrem, zlepić i uformować bułeczkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładnie wymieszać w misce. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20-30 minut.
ale pyszne! a ta kruszonka? obłędna;)
OdpowiedzUsuńchodzą za mną od jakiegoś czasu jagodzianki;)
OdpowiedzUsuńCudowne!!! Porywam jedną!!!
OdpowiedzUsuńale piękne Ci wyszły!
OdpowiedzUsuńcieszę się, że skorzystałaś z przepisu :)
podoba mi się ta wersja :)
OdpowiedzUsuń