Łączna liczba wyświetleń

sobota, 18 sierpnia 2012

Puszysty omlet

Składniki:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • masło do smażenia
Białka ubić z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodać żółtka i delikatnie połączyć, dodając również śmietanę i mąkę. Masę wylać na rozgrzane na patelni masło. Usmażyć z obu stron na rumiano. Podawać zaraz po przygotowaniu, bo omlet szybko opada. Podawać np. z dżemem.
Naleśnikowa Sobota 2

5 komentarzy:

  1. Ze śmietaną jeszcze nie robiłam. Spróbuję, bo wygląda naprawdę puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Puszek, puszek! :) Ulubione weekendowe śniadanie ale w wersji ze śmietaną jeszcze nie widziałam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. użyłam mąki gryczanej, 3 białek, 2 żółtek i 1 łyżki śmietany 12%, dodałam cynamon i ksylitol - wyszło pysznie i puszyście na wierzchu z powidłami śliwkowymi własnej roboty :) dzięki!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się że mój przepis był inspiracją.

      Usuń