Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 10 stycznia 2013

Chrupiące krokiety z pieczarkami

Składniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • jajko do obtoczenia
  • olej do smażenia
  • 60 dag pieczarek
  • cebula
  • sól
  • pieprz
Do mąki dodać 2 jajka, łyżkę oleju i szczyptę soli. Mlekiem rozrobić ciasto naleśnikowe o konsystencji gęstej śmietany. Usmażyć naleśniki.
Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach, cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki i cebulę udusić na patelni, doprawić.
Na usmażone naleśniki nakładać farsz pieczarkowy i zwinąć w krokiety. Postępować tak do wyczerpania składników.
Krokiety obtoczyć w jajku i bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron. Podawać z czerwonym barszczem.


1 komentarz:

  1. Ewciu piękne krokieciki :) Dziękuję za dodanie się do mojej akcji :)
    pozdrawiam serdecznie i życze kolejnych pięknych inspiracji kulinarnych :)

    OdpowiedzUsuń