Biszkopt:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 5 łyżek oliwy
- 1 łyżka octu
- 1 puszka mleka niesłodzonego
- 1 opakowanie galaretki wiśniowej
- czereśnie ciemne ze słoika
- 1 banan
- 1 galaretka zielona
Białka ubić z cukrem. W kubku przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka. Wolno wymieszać, dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do tortownicy. Upiec. Ostudzić. po upieczeniu podzielić na dwa płaty.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 450 ml gorącej wody. Mleko ubić mikserem (powinno potroić swoją objętość). Połączyć z tężejącą galaretką. Tężejącą masę wylać na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugim plackiem wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Zieloną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Na drugim placku ułożyć plasterki banana i czereśnie bez pestek. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do zastygnięcia do lodówki.
przepysznie wygląda i na pewno tak smakuję ;)
OdpowiedzUsuńupiekę na dniach ;)
Polecam, również z innymi owocami.
Usuń