Łączna liczba wyświetleń

sobota, 5 stycznia 2013

Biszkopt z mleczno galaretkową masą



Biszkopt:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 łyżka octu
Masa:
  • 1 puszka mleka niesłodzonego
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
Dodatkowo:
  • czereśnie ciemne ze słoika
  • 1 banan
  • 1 galaretka zielona
Białka ubić z cukrem. W kubku przygotować żółtka zmieszane z octem i proszkiem do pieczenia. Do ubitych białek dodać żółtka. Wolno wymieszać, dodać mąkę i oliwę. Ciasto wylać do tortownicy. Upiec. Ostudzić. po upieczeniu podzielić na dwa płaty.
Galaretkę wiśniową rozpuścić w 450 ml gorącej wody. Mleko ubić mikserem (powinno potroić swoją objętość). Połączyć z tężejącą galaretką. Tężejącą masę wylać na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugim plackiem wstawić do lodówki do zastygnięcia.
Zieloną galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie. Na drugim placku ułożyć plasterki banana i czereśnie bez pestek. Zalać tężejącą galaretką i wstawić do zastygnięcia do lodówki.

2 komentarze:

  1. przepysznie wygląda i na pewno tak smakuję ;)
    upiekę na dniach ;)

    OdpowiedzUsuń