Przepis na taki sernik znalazłam już dawno w gazetce Gotuj krok po kroku nr 1/2012. Bardzo lubię serniki więc przepis czekał tylko na realizację. Więc jest z moimi małymi zmianami. Nie miałam moreli więc użyłam brzoskwiń. Wyszedł pyszny z chrupiącymi orzechami.
Składniki:- 240 g mąki
- 160 g cukru pudru
- 150 g margaryny
- 2 jajka
- 300 ml mleka
- 4 łyżki cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400 g mielonego twarogu
- 350 brzoskwiń z puszki
- 150 g orzechów włoskich
Mąkę przesiać z połową cukru pudru. Dodać margarynę i jedno jajko. Wyrobić ciasto i wstawić go na 30 minut do lodówki.
Na mleku ugotować budyń ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Dodać jajko. twaróg i resztę cukru pudru.
2/3 ciasto rozłożyć na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec ok 15 minut w 200 stopniach na rumiano. Ostudzić.
Brzegi tortownicy posmarować margaryną i wylepić pozostałą częścią ciasta.
Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę masy serowej, potem pokrojone brzoskwinie i pozostałą część masy serowej.
Orzechy uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7 minut.
Orzechy obłuskać na sicie, połączyć z cukrem i wyłożyć na ciasto. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić.
Witaj!
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię Ewa, że masz czas na tego bloga i pasję.Przegladam, przepisy może coś zrobię dobrego dla rodzinki.
Pozdrawiam
Jagoda
Witaj
UsuńPowiem Ci że z czasem to jest różnie, ale gotować lubię i zdjęcie zawsze zrobię. Więc gdy mam trochę czasu to zawsze coś wstawię, może ktoś się na coś skusi i ugotuje coś podobnego.