Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 13 stycznia 2013

Sernik z orzechami i brzoskwiniami

Przepis na taki sernik znalazłam już dawno w gazetce Gotuj krok po kroku nr 1/2012. Bardzo lubię serniki więc przepis czekał tylko na realizację. Więc jest z moimi małymi zmianami. Nie miałam moreli więc użyłam brzoskwiń. Wyszedł pyszny z chrupiącymi orzechami.
Składniki:
  • 240 g mąki
  • 160 g cukru pudru
  • 150 g margaryny
  • 2 jajka
  • 300 ml mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 400 g mielonego twarogu
  • 350 brzoskwiń z puszki
  • 150 g orzechów włoskich
Mąkę przesiać z połową cukru pudru. Dodać margarynę i jedno jajko. Wyrobić ciasto i wstawić go na 30 minut do lodówki.
Na mleku ugotować budyń ostudzić, od czasu do czasu mieszając. Dodać jajko. twaróg i resztę cukru pudru.
2/3 ciasto rozłożyć na tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i piec ok 15 minut w 200 stopniach na rumiano. Ostudzić.
Brzegi tortownicy posmarować margaryną i wylepić pozostałą częścią ciasta.
Na podpieczone ciasto wyłożyć połowę masy serowej, potem pokrojone brzoskwinie i pozostałą część masy serowej.
Orzechy uprażyć w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7 minut.
Orzechy obłuskać na sicie, połączyć z cukrem i wyłożyć na ciasto. Piec około 15 minut w 180 stopniach. Wystudzić.

2 komentarze:

  1. Witaj!
    Podziwiam Cię Ewa, że masz czas na tego bloga i pasję.Przegladam, przepisy może coś zrobię dobrego dla rodzinki.
    Pozdrawiam
    Jagoda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj
      Powiem Ci że z czasem to jest różnie, ale gotować lubię i zdjęcie zawsze zrobię. Więc gdy mam trochę czasu to zawsze coś wstawię, może ktoś się na coś skusi i ugotuje coś podobnego.

      Usuń