Łączna liczba wyświetleń

środa, 23 stycznia 2013

Szarlotka podpiekana

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2 cukry waniliowe
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,2 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • cynamon
Mąkę posiekać z margaryną, dodać cukier puder i 1 cukier waniliowy oraz żółtka. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię aluminiową i wstawić na 30 minut do lodówki.
Po tym czasie odciąć 3/4 ciasta, a resztę włożyć do zamrażalnika.
Ciastem wylepić blachę, nakłuć widelcem i zapiekać 15 minut w piekarniku.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, dodać cukier, cukier waniliowy i cynamon. Wymieszać i odcisnąć sok. Jabłka rozłożyć na podpieczonym cieście. Na wierzchu zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażalnika. Piec około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz