- 2 szklanki mąki
- 4 dag drożdży
- 2 łyżki oliwy
- żółtko
- szczypta soli
- łyżeczka cukru
- niecała szklanka letniej wody
- 30 dag mielonego mięsa
- duża cebula
- pół czerwonej papryki
- 3-4 łyżki kukurydzy
- chili
- sól
- pieprz
- przyprawa do mielonego
- 2 łyżki oleju
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszać mąkę z solą i rozpuszczonymi drożdżami oraz olejem. Do ciasta dolewać letnią wodę i ugniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 35 minut w ciepłe miejsce.
Mięso podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smażyć chwilę razem. Dodać kukurydzę i przyprawy oraz trochę wody i chwilę dusić razem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek. Na środku umieścić część farszu. Brzeg ciasta zwilżyć wodą, złożyć na pół i mocno zlepić i uformować pieróg. Z każdą częścią ciasta postąpić podobnie. Gotowe pierogi umieścić w wysmarowanej olejem blasze. Wierzch posmarować żółtkiem z odrobiną wody. Piec około 30 minut.
super wygląda ;)
OdpowiedzUsuńWyszło pyszne. Następnym razem dodam mozarelli.
OdpowiedzUsuń