Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 27 stycznia 2013

Szarlotka

Ciasto:
  • 50 dag mąki
  • 10 dag cukru
  • kostka margaryny
  • 3 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • kilogram jabłek
  • 10 dag cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • rodzynki
  • cynamon
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę, sól, cukier waniliowy oraz jajka. Zagnieść szybko ciasto.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami. Odcisnąć powstały sok.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta.
Piec około 60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz