- 50 dag mąki
- 10 dag cukru
- kostka margaryny
- 3 jajka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- kilogram jabłek
- 10 dag cukru
- 2 cukry waniliowe
- rodzynki
- cynamon
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, margarynę, sól, cukier waniliowy oraz jajka. Zagnieść szybko ciasto.
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać z cukrem, cukrem waniliowym, cynamonem i rodzynkami. Odcisnąć powstały sok.
Dwie trzecie ciasta wyłożyć na natłuszczoną i posypaną bułką tartą blachę. Przykryć masą jabłkową i pozostałą częścią ciasta.
Piec około 60 minut. Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz