Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 29 stycznia 2013

Pizza cebulowa z boczkiem

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 42 g drożdży
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oliwy
  • szklanka letniej wody
Nadzienie:
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 5 pieczarek
  • 30 dag cebuli
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól
  • przyprawa do pizzy
  • puszka krojonych pomidorów
  • 30 dag żółtego sera
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszać mąkę z solą. Wlać drożdże, wymieszać. Dodać 2 łyżki oleju i trochę wody (cała szklanka może okazać się za dużo). Ugniatać ciasto by było gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscy do wyrośnięcia na pół godziny.
Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić w grubszą kostkę i również podsmażyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Zeszklić na oliwie. Pomidory osączyć z zalewy. Wszystkie składniki nadzienia połączyć w misce, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do pizzy.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, równomiernie rozprowadzić i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć nadzienie.
Piec 30-35 minut. Przed końcem posypać pizzę startym serem i jeszcze chwilę zapiec.

2 komentarze: