Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 6 stycznia 2013

Pieróg drożdżowy z mięsem mielonym

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • żółtko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • niecała szklanka letniej wody
Farsz:
  • 30 dag mielonego mięsa
  • duża cebula
  • pół czerwonej papryki
  • 3-4 łyżki kukurydzy
  • chili
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego
  • 2 łyżki oleju
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszać mąkę z solą i rozpuszczonymi drożdżami oraz olejem. Do ciasta dolewać letnią wodę i ugniatać, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykryć i odstawić na 35 minut w ciepłe miejsce.
Mięso podsmażyć na oleju, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i paprykę. Smażyć chwilę razem. Dodać kukurydzę i przyprawy oraz trochę wody i chwilę dusić razem.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na okrągły placek. Na środku umieścić część farszu. Brzeg ciasta zwilżyć wodą, złożyć na pół i mocno zlepić i uformować pieróg. Z każdą częścią ciasta postąpić podobnie. Gotowe pierogi umieścić w wysmarowanej olejem blasze. Wierzch posmarować żółtkiem z odrobiną wody. Piec około 30 minut.

2 komentarze: