Łączna liczba wyświetleń

piątek, 1 czerwca 2012

Niby calzone


Ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju
  • 42 g drożdży
  • ok 1 szklanki letniej wody
Nadzienie:

  • 20 dag cienkiej kiełbasy
  • 1 cebula
  • 25 dag pieczarek
  • 1 papryczka chili
  • 2 pomidory
  • 15 dag cukinii
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do pizzy
  • 10 dag żółtego sera
Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody. Dodać do mąki, soli i oleju. Stopniowo dodawać wodę i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie kiełbasę pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Dodać pokrojone w półplasterki pieczarki i cebulę pokrojoną w kostkę, oraz drobniutko pokrojoną papryczkę chili. Chwilę smażyć razem. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory i cukinię (obraną), doprawić i dusić ok 10-15 minut. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować na dwa placki. Jednym wyłożyć natłuszczoną tortownicę, wyłożyć nadzienie, posypać tartym serem i przykryć drugim plackiem, skleić boki. Zapiekać 20-25 minut w piekarniku.

2 komentarze: