Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 21 czerwca 2012

Placuszki jabłkowe

Teraz gdzie tylko nie spojrzeć truskawki, u mnie niestety już się kończą więc dla odmiany proponuję coś jabłkowego. Placuszki są delikatne w smaku i rozpływające się w ustach.
Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • cukier waniliowy
  • szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 łyżki wody
  • 2 jabłka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
Jajka, mąkę, mleko i cukry zmiksować. Dodać wodę i proszek do pieczenia, wymieszać. Jabłka obrać, przekroić na 8 części i wyciąć gniazda nasienne, a potem pokroić na plasterki. Wymieszać z ciastem. Na rozgrzanym oleju kłaść łyżą porcje ciasta i smażyć z obu stron na rumiano. Usmażone placki osączyć na papierowym ręczniku i posypać cukrem pudrem.



1 komentarz:

  1. SUPER ;-) Smaki z dzieciństwa, moja babcia zawsze takie robiła :)

    Zapraszam do mnie
    http://dusia-gotuje.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń