Łączna liczba wyświetleń

czwartek, 19 lipca 2012

Bułeczki z wiśniami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 13 dag drożdży
  • 50 ml mleka
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki miodu
  • 60 g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny
  • 2 jajka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
Dodatkowo:
  • 40 wydrylowanych wiśni
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżki cukru

Drożdże rozpuszczamy w części mleka z dodatkiem łyżeczki cukru i niewielkiej ilości mąki. Zostawiamy na 5 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy zaczyn i resztę składników. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne. Pozostawiamy na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto dzielimy na osiem części, formujemy bułeczkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułeczki smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem, w każdą wciskamy 5 wiśni i posypujemy cukrem. Pieczemy 20-25 minut w nagrzanym piekarniku.

1 komentarz: