Łączna liczba wyświetleń

wtorek, 10 lipca 2012

Moje jagodzianki z orzechową kruszonką

Przepis na te pyszne jagodzianki znalazłam na blogu Bake&Taste przepis tu. Nie mogłam się oprzeć tej orzechowej kruszonce i musiałam je zrobić. Zrobiłam je lekko podłużne i kruszonkę z połowy składników.


 Ciasto:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 20 g drożdży
  • 75 g roztopionej margaryny
  • 75 g cukru
  • 2 żółtka
  • 280 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 180 g jagód
  • 2 łyżki cukru do jagód
  • 1 jajko do posmarowania bułeczek
Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 40 g zimnej margaryny
  • szczypta soli
Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać połowę letniego mleka i łyżkę cukru. Wymieszać  i odstawić na 10 minut. Pozostałą część letniego mleka wymieszać z roztopioną margaryną. W dużej misce wymieszać mąkę, sól i cukier, dodać żółtka, zaczyn drożdżowy i mleko z margaryną. Całość wyrobić na gładkie ciasto, odstawić na godzinę przykryte ściereczką. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na 8 części. Każdą część rozpłaszczyć na placek, wyłożyć jagody z cukrem, zlepić i uformować bułeczkę. Bułeczki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Składniki kruszonki dokładnie wymieszać w misce. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 20-30 minut.

5 komentarzy: