Za oknem biało i zimno więc czas zobaczyć co można zrobić z mrożonych owoców jakie znajdują się w zamrażalce i przypomnieć sobie trochę cieplejszą porę roku. Postanowiłam zrobić pyszne i cieplutkie jagodzianki. Chociaż na ich zrobienie potrzeba trochę czasu, to zapraszam.
Składniki:- kilogram mąki
- 13 dag drożdży
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- kostka margaryny
- 1/2 litra mleka
- aromat waniliowy
- 7 jajek
- 30 dag jagód mrożonych
Drożdże z 2 łyżkami cukru rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka. Wlać do miski z mąką i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie. Następnie dodać do miski 6 jajek, rozpuszczoną margarynę, cukier i aromat waniliowy.
Ciasto wyrabiać około 20 minut- tak by odchodziło od ręki, dolewając stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrobić szybko ciasto. Następnie ucinać po kawałku, rozciągnąć, w środek włożyć łyżeczkę jagód zmieszanych z cukrem. Zlepić i uformować okrągłe lub podłużne jagodzianki. Jagodzianki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Posmarować pozostałym jajkiem. Piec około 15 minut w 190 stopniach.
Środek zimy, a tu takie pyszne jagodzianki :) Aż by się chciało, żeby już było lato.
OdpowiedzUsuń