- 2 szklanki mąki
- 42 g drożdży
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy
- szklanka letniej wody
- 30 dag boczku wędzonego
- 5 pieczarek
- 30 dag cebuli
- 3 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- przyprawa do pizzy
- puszka krojonych pomidorów
- 30 dag żółtego sera
Drożdże rozpuścić w 4 łyżkach ciepłej wody. W misce wymieszać mąkę z solą. Wlać drożdże, wymieszać. Dodać 2 łyżki oleju i trochę wody (cała szklanka może okazać się za dużo). Ugniatać ciasto by było gładkie i elastyczne. Przykryć ściereczką i zostawić w ciepłym miejscy do wyrośnięcia na pół godziny.
Boczek pokroić w małą kostkę i podsmażyć na patelni. Pieczarki pokroić w grubszą kostkę i również podsmażyć. Cebulę obrać i pokroić w cienkie pół plasterki. Zeszklić na oliwie. Pomidory osączyć z zalewy. Wszystkie składniki nadzienia połączyć w misce, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do pizzy.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na wysmarowaną olejem blachę, równomiernie rozprowadzić i nakłuć widelcem. Na ciasto wyłożyć nadzienie.
Piec 30-35 minut. Przed końcem posypać pizzę startym serem i jeszcze chwilę zapiec.
Wygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuńSmakuję również ciekawie, inaczej niż zawsze.
Usuń