Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 20 sierpnia 2012

Mielone w sosie chili z fasolką

Kotlety:
  • 40 dag mięsa mielonego
  • czerstwa bułka
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • łyżeczka oregano
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mielonego
  • olej do smażenia
Sos:
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • pół puszki krojonych pomidorów
  • mała puszka białej fasolki
  • 1 listek laurowy
  • łyżeczka cukru
  • pół papryki czerwonej
  • kostka rosołowa
  • pieprz
  • chili
Bułkę namoczyć, odcisnąć. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Do mięsa dodać cebulę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, jajko, oregano i pozostałe przyprawy. Całość wymieszać, uformować niewielkie kotleciki. Na patelni rozgrzać olej, usmażyć kotleciki i wyjąć na talerz.
Cebulę i czosnek drobno posiekać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek zeszklić na tłuszczu ze smażenia kotlecików. Dodać paprykę i chwilę smażyć razem. Do sosu dodać pomidory, cukier, kostkę rosołową, listek laurowy, pieprz i chili. Całość podlać wodą i dusić około 10 minut, aby wszystko się przegryzło. Do sosu dodać kotleciki i osączoną fasolkę. dusić razem 10 minut.

1 komentarz: