Łączna liczba wyświetleń

niedziela, 12 sierpnia 2012

Turkusowy torcik z jagodami

Biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki mąki

Dodatkowo:
  • 1 i 1/2 szklanki jagód
  • 500 ml kremówki
  • 2 galaretki turkusowe
  • 1 galaretka ametystowa

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i zmiksować. Potem dodawać stopniowo żółtka nie przerywając miksowania. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Przelać do tortownicy i piec 20-25 minut w 180 stopniach. Ostudzić.
Na zimny biszkopt wyłożyć umyte  i osuszone jagody. Zalać galaretką ametystową przygotowaną wg przepisu na opakowaniu. Jedną galaretkę turkusową  przygotować wg przepisu na opakowaniu. Wylać na talerz, poczekać aż stężeje. Potem pokroić w kostkę.
Kremówkę lekko spienić. Dodać galaretkę turkusową rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i połowę pokrojonej galaretki. Wylać na zastygniętą masę jagodowo- galaretkową. Wstawić do lodówki do stężenia. Pozostałą częścią galaretki i jagodami udekorować wierzch ciasta.

Jagody 2012

4 komentarze: